Over ons

null

Er was eens…

Kuringen, een vredig dorp nabij Hasselt, waar de lokale bewoner in het dorpscafé onder de kerktoren zijn pintje drinkt, waarschijnlijk niet beseffend dat men zich hier in één van de zeldzame gemeenten in Vlaanderen bevindt waar biologische bieren gebrouwen wordt. In de Jessenhofstraat vloeit er al dertien jaar lang biobier uit de brouwketels. De naam van de locatie verklaart meteen waar brouwer Gert Jordens de naam van brouwerij Jessenhofke vandaan gehaald heeft.

Biologische bieren

Gert besloot bij aanvang enkel biologische bieren te brouwen, een welbewuste keuze die gebaseerd is op zijn ideologische standpunten. Het opstarten van een biologische brouwerij was niet evident als men weet dat er in België toen slechts één brouwerij was die uitsluitend biologische bieren produceerde.

Om het biolabel te bekomen dienen er aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Het biolabel geeft aan dat de ingrediënten voor dat product voor minimaal 95% uit biologische grondstoffen bestaan, concreet wil dat zeggen dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest werden gebruikt bij de opkweek. Verder is het verboden kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen toe te voegen of genetisch gemodificeerde ingrediënten te gebruiken. Al deze voorwaarden worden gegarandeerd door een systeem van onafhankelijke controle-organisaties die op regelmatige basis steekproeven uitvoeren. Vanaf de grondstoffen tot het productieproces moeten er certificaten als bewijs toegevoegd worden. Deze grondstoffen zijn daarbij ook duurder dan de gangbare producten.

Europees bio logo

We dragen voor al onze bieren het Europees logo voor bio. We waren bij opstart 1 van de 4 brouwerijen in België die uitsluitend biologische bieren op de markt brachten. Inmiddels groeit dit gestaag. We gebruiken bovendien enkel Belgische biologische hop van Joris Cambie uit Poperinge.

Gert bewijst samen met de andere Belgische brouwers van biologische bieren dat er zeker een nog groeiende markt voor biologische bieren is en dat het streven naar kwaliteit een hoofddoel moet blijven in deze sector.

Gert Jordens & Christel Putzeys

Ons totemdier: de eekhoorn

Ons logo de eekhoorn heeft het volgende verhaal: De eekhoorn is totemdier met een aantal bijzondere eigenschappen. Hij is een verzamelaar en bouwt voorraden op om tegen alle eventualiteiten bestand te zijn. In de winter trekt hij zich terug. Gert heeft daar wel wat van. Hij gaat op zoek naar de beste ingrediënten om zijn bier te brouwen, maar in de winter zit hij graag thuis op zijn gemak met een pintje.

Jessenhofke verkooppunten

Er zijn ongeveer 750 verkooppunten, verdeeld over 10 landen. Ongeveer 30% van de bieren worden geëxporteerd, grotendeels naar Nederland.

Minder dan 15% van de verkooppunten worden via zelflevering bevoorraad en ook hier wordt de ecologische gedachte van Gert in de praktijk omgezet.

Jessenhofke bier kopen?

Zoek je dichtstbijzijnde verkooppunt of koop ze online.

Team Jessenhofke